Vytvoř si svůj čaj - Ponoření do černých - 9-16.8. 2025
Tento týden bude převážně o černých čajích. Ne, že bychom si nevyzkoušeli ostatní čaje - zelené, oolongy a bílé, ale ponoříme se hluboko do černých. Rád bych vás provedl zkoumáním krátké a dlouhé oxidace, fermentace, zavadáním na slunci, či pečením a maillardovou reakcí.
Pokud přijedete, bude to týden, kdy se z milovníků čaje stanete čajotvůrci!
Srpnový termín je unikátní tím, že máme na zahradě mimořádnou úrodu tipsů!
Co si vytvoříš, to si odvezeš!
Srpen! Skvělý měsíc pro tvorbu čaje. Na naší zahradě máme v srpnu spoustu tipsů. Listí je vyzrále. Tož vás zvu, abychom spolu prošli cestu od trhání lístků po dokončování čaje.
Našim signature produktem je černý čaj. A tak i my budeme spolu dělat různé černé čaje: zkusíme krátkou oxidaci i dlouhou fermentaci, "přidušené" čaje, čaje sušené na slunci... a sami tak uvidíte, jak malé změny v technice ovlivňují finální chuť.
No a kde je černá, měla by být i bílá. Proto si vytvoříme minimálně dva různé bílé čaje.
A proč ne zelené? Samozřejmě :) Vyzkoušíme si dvě cesty zelených čajů - japonskou i čínskou metodu a uvidíte, jak výrazně tyto techniky ovlivňují vůni a chuť. Díky tomu pak doma budete schopni číst v čaji z pohledu tvůrce - z chuti "vyčtete" jakou techniku použili při tvorbě.
Program:
-
9.8. Vítejte v Gruzii! Vyzvedneme vase z letiště v Kutaisi okolo 14:30 (případně podle vašeho doletu). Stavíme se cestou na svačinu na nejlepší Lubiani v regionu a odpoledne už budeme sbírat první čaje na zahradě.
-
10.8. Zrolujto! Vrhneme se na ručně vyráběné černé čaje. Začneme experimenty s dlouhou oxidací a fermentací.
-
11.8. Utrhni a usuš - Dnešek je dedikován pro bile čaje - budeme sledovat vliv zavadání na změnu chuti.
-
12.8. Zelení, do to ho! Horká pánev nebo pára? Jste spíš pro Japonsko nebo Čínu? Ponořme se do tajů zelených čajů.
-
13.8. Přírodní - Slunce a přirozené sušení? Jak to mění chuť?
-
14.8. Natřásaný - Tento den je o světlém oolongu a krátce oxidovaných černých.
-
15.8. Maillardova reakce - Co je potřeba dosušit, dosušíme. Co je potřeba dopéct, dopečem! Aneb jak získat ten kouzelný tón karamelu na konci?
-
16.8. Nashledanou, Gruzie! Odvezeme vás na letiště.
Jak by měl vypadat typický čajový den?
Po snídani se podíváme na výsledky naší práce z předchozího dne. A rovnou můžeme nějaký ten čaj testnout, ne? Okolo deváté bychom se měli přesunout na Zahradu, abychom si nasbírali list na další práci. Pěkně se na dvě hodiny ponoříme do meditace sběru. Okolo dvanácté se vrátíme a rozprostřeme nasbírané listí, aby name pěkně zavadlo. Hmm, co takhle si dát salát? Společně si jej uděláme z čerstvích lokálních surovin. A pokud všechno stihneme a zakončíme čajovou práci třeba ve dvě? Tak můžeme vyjet si dát čaj k moři nebo do hor. Do hodiny a půl cesty autem je tu spousta zajímavých míst. A podobně v případě deště. Pokud bude pršet, tak se ráno domluvíme na alternativním programu - hory, moře, lázně, muzeum nebo se podíváme k jinému producentu?
Ubytování:
Hotel v Chokhatauri nabízí pokoje po dvou (se soukromou sprchou a klimatizací). Je cca 15 minut od Zahrady.
Jídlo:
Společně budeme objevovat lokální kuchyni.
- Snídaně u nás řešíme formou evropské snídaně.
- Obědy řešíme většinou pomocí salátu z lokálních surovin a sýrů
- Na večeře jezdíme po gruzínských specialitách do restaurací.
Velikost skupiny: 4-7 lidí
Lokace Zahrady: Kvenobani, Chokhatauri, Georgia (X5MJ+8MX, Kvenobani, Gruzie)
Co je v ceně? Čajový workshop, nástroje, listí, ubytování, místní doprava a jídlo.
Co si odvezete domů? Jedinečnou zkušenost s vytvářením čaje, vhled do čajové produkce a minimálně sedum vlastních čajů.
Jak se přihlásit?
Po registraci na těchto stránkách vampire pošlu informace s instrukcemi. Depozit - 10 000CZK, který je potřeba převést v průběhu dvou týdnů. Doplatek 15 000CZK pak zaplatit na účet do 30.7. 2025. Podmínky storna? Pokud nemůžete jet a dáte nám to vědět minimálně 45 dní před začátkem, vrátíme vám 100% zálohy. 7-44 dní vrátíme 70% zálohy, 0-6 dní vracíme 30% zálohy.
Náš Facebook, kde jsou fotky z předchozích kurzů a novinky: https://www.facebook.com/sdilenacajovazahrada
Potřebujete další informace? Napište nám na info (zavináč) Sicaj.cz
Kategorie: | Workshopy |
---|
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.