Možné zdržení objednávek z důvodu stěhování skladu a změny správy eshopu. Děkujeme za pochopení a trpělivost.

Příprava čajů

Pro všechny čaje z naší nabídky

 

Všechny čaje z naší nabídky je možné připravit způsobem gong-fu cha. Zkratkovitě tedy více listí, malý objem, krátká doba louhování a více nálevů. Čaje vydrží 3-5 zalití podle tipu a množství. Doporučujeme použít konvičku cca 0,15-0,2l. Dávkování čaje potom 5-7 g. Zalíváme vodou o teplotě 90-100°C a slíváme za 20s první nálev a při každém dalším dobu prodlužujeme. Většina našich čajů není náchylná k nepříjemnému přelouhování a tak doporučujeme upravovat jednotlivé parametry a připravit si čaj dle vašich představ.

 

 

 

Čaje je také samozřejmě možné připravit na 1 nebo více nálevů do konve většího objemu. Například 0,5 l, 5-7 g, 100°C, 5-8 min, 1 nálev. Nebo 0,5 l, 8-10 g, 100°C, 5 min, 2 nálevy.

 

 

 

U přípravy gong-fu cha, popřípadě nálevů ve větším objemu je možné vyzkoušet mírné chlazení vody před zalitím prvních nálevů. Dojde tak k poměrně výrazné změně v jejich chuťovém spektru. U většiny našich gruzínských čajů se projeví patrnější sladkost někdy přecházející až do tónů nugátu. Celkově se ale chuťové spektrum o něco oploští. Bezesporu je ale zajímavé jednotlivé parametry přípravy měnit a pozorovat výsledky.

 

 Další tipy na přípravu pro některé čaje

 

Obvyklým způsobem přípravy využívaným v Gruzii je připravení silnějšího koncentrovanějšího čaje a jeho následné ředění v šálku. Do jedné konve (nebo termosky) připravíme horkou vodu. Ve druhé konvi čaj. Např. 0,5 - 1 l, 5-12 g, 100°C. Čaj můžeme nechat louhovat podle chuti, klidně až do jeho dopití. Do šálku začínáme nalévat zhruba po 5 minutách louhování a naléváme tak třetinu až polovinu. Zbylý objem šálku doléváme připravenou horkou vodou. V Gruzii je také běžné takto připravený čaj sladit.

 

Často připravujeme gruzínské červené čaje i velmi prostou metodou. Tou je jedno zalití ve větším objemu. Obvykle využíváme šálku misky nebo chawanu o objemu minimálně 0,3 l. Vložíme 3-5 g čaje, zalijeme (horkou vodou pro většinu čajů) a usrkáváme, jakmile je teplota a koncentrace nálevu přijatelná. Tuto metodu je možné také použít u většiny dalších čajů.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení