Michimikuru Tippy OP1 2023

Místo: Kenya, Mitchi Mikuri

Období sběru: leden 2023

Typ čaje: červený

Zpracování: sběr ruční, mechanické zpracování, doplněný extra dávkou tipsů

Množství: 50g

210 Kč

 

Černý čaj drobnějších lístků obohacený o porci tipsů. Mitchimikuru Tippy OP1 vznikl z rozvinutí ortodoxní techniky zpracování, kdy pokrok v třídění umožnil vznik nové řady - menších lístků a tipů (FBOPsp). Do tohoto speciálů je pak následně přidáno množství tipsů vytříděných z jiných ortodoxních čajů stejných kultivarů. Vyznačuje se pohlednými drobnými lístky. Rychle se luhuje a vyhovují mu netradiční způsoby jako je frenchpress. 

 

Produkce

Mitchimikuru Tippy FBOPsp má své kořeny v britské tradici. Z klasického ortodoxního čaje se však díky zlepšení techniky stal velmi kultivovaný silný a zároveň chuťově bohatý čaj. Ručně sbírané lístky prochází přes řízené zavadání do strojů, které je mechanicky rolují. Zde vzniká jejich “černá” barva. Štávy vymačkané z rolovaných lístků oxidují a v průběhu enzymatické reakce tmavnou. Po fermentaci jdou sušičky a do třídicích strojů. Tady je roztřídí podle velikosti do osmi kategorií. Speciál FBOPsp pak vezmou zvlášť, obohatí jej o další vytříděné tipsy a tím vzniká náš čaj. 

        

Zahrada

Mitchimikuru leží v hornaté části severovýchodně od města Meru. Je to kraj lvice Elsa. Oficiální cesta vede přes reservaci, takže by Vás neměla překvapit dopravní značka: Pozor, tlustokožci! 

Zahrada je ve výšce 1600-2000mnm. Má příhodné teplé klima, dostatek srážek a dobrou půdu.  

Některé svahy jsou velmi prudké. Proto, když jedete do těchto míst, čekejte spoustu krásných výhledů. 

 

Produkce

Vybral jsem si tento čaj kvůli jeho zajímavé chuti i kvůli družstevnímu původu. Spousta čajů v Africe je vyráběná nadnárodními společnostmi, které zisky odvádějí svým majitelům. Družstevní původ je pro mne jeden z mála funkčních záruk, že peníze budou děleny přiměřeně spravedlivě. Tento producent si pěstuje vlastní eukalipty, aby zajistil, že používané dřevo (při sušení) nebude pocházet z okolních deštních pralesů. 

Mitchimikuru je multikmenové družstvo - kromě Kikujů jsou zde Samburové, Turkana i Somálci. Což v době kmenových válek vyvolává napětí, na druhou stranu je to ukázku úspěšné integrace a spolupráce více kmenů.  

 

Příprava

Místní si z tohoto čaje připravují hutný nutriční nápoj. Na půl litru vroucí vody dávají cca 20-30g listu a luhují 5 minut. Poté doplní 0,5l plnotučného mléka svařeným s 100g cukru. Druhá varianta je příprava přímo v mléku, kdy 30g čaje v 1l mléka cca 5 minut vaří. Poté dodají cukr a koření - kardamon, skořici, pepř.   

Já jej mám rád trochu jinak. Ráno oceňuji přípravu jemnou, cca 4g čaje zalévám vroucí vodou (0,2l) na 1-2 minuty. Případně si dělám čaj na více nálevů, kdy objevuji krásu jeho proměny od ovoce do hutnosti dřevin. V tom případě používám 4g čaje na 150ml 100C vody na cca 0,5 minuty. Opakuji minimálně čtyřikrát. 

Kategorie: Keňské

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu