Příprava čajů

Možnosti přípravy a některé tipy, které využíváme (nejen) u gruzínských červených čajů

  • Všechny gruzínské červené čaje z naší nabídky je možné připravit způsobem gong-fu cha. Zkratkovitě tedy více listí, malý objem, krátká doba louhování a více nálevů.
    Vzhledem k tomu, že tyto čaje nevydrží mnoho zalití, doporučujeme použít konvičku cca 0,2l. Dávkování čaje je potom 5-7 g. Zalíváme vodou o teplotě 90-100°C a slíváme zhruba po minutě.
    Obvykle zvládají 3-4 zalití. Většina našich čajů není náchylná k nepříjemnému přelouhování a tak doporučujeme upravovat jednotlivé parametry a připravit si čaj dle vašich představ.
     
  • Čaje je také samozřejmě možné připravit na 1 nebo více nálevů do konve většího objemu.
    Například 0,5 l, 5-7 g, 100°C, 5-8 min, 1 nálev. Nebo 0,5 l, 8-10 g, 100°C, 5 min, 2 nálevy.
     
  • Obvyklým způsobem přípravy využívaným v Gruzii je připravení silnějšího koncentrovanějšího čaje a jeho následné ředění v šálku.
    Do jedné konve (nebo termosky) připravíme horkou vodu. Ve druhé konvi čaj. Např. 0,5 - 1 l, 5-12 g, 100°C. Čaj můžeme nechat louhovat podle chuti, klidně až do jeho dopití.
    Do šálku začínáme nalévat zhruba po 5 minutách louhování a naléváme tak třetinu až polovinu. Zbylý objem šálku doléváme připravenou horkou vodou.
    V Gruzii je také běžné takto připravený čaj sladit.
     
  • Další Tipy: 
    • U přípravy gong-fu cha, popřípadě nálevů ve větším objemu je možné vyzkoušet mírné chlazení vody před zalitím prvních nálevů.
      Dojde tak k poměrně výrazné změně v jejich chuťovém spektru. U většiny našich čajů se projeví patrnější sladkost někdy přecházející až do tónů nugátu.
      Celkově se ale chuťové spektrum o něco oploští. Bezesporu je ale zajímavé jednotlivé parametry přípravy měnit a pozorovat výsledky.
       
    • Často připravujeme gruzínské červené čaje i velmi prostou metodou. Tou je jedno zalití ve větším objemu.
      Obvykle využíváme šálku, misky nebo chawanu o objemu minimálně 0,3 l.
      Vložíme 3-5 g čaje, zalijeme a upíjíme (srkáme), jakmile je teplota nálevu přijatelná.