Silver Needles 2022

Místo: Kenya, Mt. Kenya

Období sběru: únor 2022

Typ čaje: bílý

Zpracování: kompletně ruční

Množství: 50g

 

450 Kč

Jde o vzácný bílý čaj složený pouze z nerozvinutých prvních lístků (tipsů). Je jemné květnaté chuti, která je podkreslena čerstvou travnatostí. Nálevy jsou čiré světlé barvy s příjemnou vůní jarní louky. Suchý list se vyznačuje krásou svých jehliček. Po zalití přichází prvně jemné květinové vůně, která v dalších nálevech hutní. 

 

Produkce

Tento čaj se skládá výhradně z tipsů. Sběr se provádí jen na speciálních částech zahrady, která má podmínky k vzrůstu vydatných a velkých tipsů. Této části zahrady je věnována speciální péče. Sběr je pečlivý - listí se nesmí přetrhat, polámat, ani se zapařit. Proto se nesbírá po velkých množstvích. Poté je převezeno do speciální části produkce, která se věnuje jen speciálním čajům. Na dvoře je rozprostřen na síta a vystaven slunečnímu záření. Díky dobrým podmínkám, dostatku slunce a tepla (produkce leží 7 stupňů pod rovníkem), jej není potřeba dosušovat. 

Transportu je taktéž věnována velká péče. Aby se čaj nepolámal, je balem maximálně po pěti kilech do zpevněných krabic.

 

Prostředí

Zahrady se nachází vysoko na svazích nejvyšší hory Keni - Mt. Kenya. Čaj se pěstuje v rozmezích 2000- 2400 m.n.m., což z něj činí velikána i mezi vysokohorskými čaji, jsou totiž jedny z nejvýš položených na světě. Mount Kenya je vulkanického původu, půda je hodně mineralizovaná a proto se dobře hodí pro pěstování čaje a dává mu výraznou chuť. Na zahrady navazuje národní rezervace, takže okolí je ekologicky příznivé. A má to svůj poetickou rovinu. Čajovníky kopírují cca v metrové výšce svah a najednou "naráží" do přílivové vlny pralesa s cca 40-50 metrovými velikány, ze kterých vylétávají hejna ptáků a motýlů. 

 

Produkce

Vybral jsem si tuto zahradu, protože je obhospodařována družstvem složených z malých pěstitelů (small holders). Jedná se o velké družstvo (přes 4000 družstevníků), což mu dává ekonomickou sílu a umožňuje vytvářet např. sociální programy, vést vlastní školy a poskytovat lékařskou péči. Získaný kapitál není vyvedený ven, ale vrací se zpátky do komunity. Převážné zastoupení má kmen Kikujů, na rozdíl od ostatních produkcí je tady pestrost a na produkci pracují i členové jiných kmenů bez omezení. 

Družstvo je členem rainforest alliance - což znamená, že se zavázalo nevykupovat dřevo z pralesa (čaj se suší pomocí pálení dřeva), ale dedikovalo část svých pozemků k pěstování dřevin na podpal.

Příprava

Místní si tento čaj připravují převážně jako macerát - tedy zalévají jej čerstvou studenou vodou, kterou cca po 40 minutách slévají. Mají z toho velmi osvěžující nápoj.
Já si jej připravuji na několik nálevů do nádoby typu Gaiwan. Kde cca 4-5g zalévám 150 ml 60C vody. Slévám po cca 1,5 minutě.  Další nálevy už jedu 70-80C vodou a slévám po 30 sekundách. Postupně prodlužuji čas i zvedám teplotu.
Lze si i připravit do konvičky - na 500ml doporučuji 8g čaje. Zalít na 4 minuty 80C vodou. Druhý nálev zalévám studenou vodou, dopiju první a pak slévám (slévám po cca 15 minutách). 

Kategorie: Keňské
Zpět do obchodu